Чинъ благословенiя iк?ны святаг?, единаг? или многихъ

Начинаетъ же iерей все по предуказанному на благословенiе iкωны христовы, даже до ψалма, иже здb чтется, 138:

Господи, искусилъ мя еси, и позналъ мя еси: ты позналъ еси сbданiе мое и востанiе мое. Ты разумbлъ еси помышленiя моя издалеча: Стезю мою и уже мое ты еси изслbдовалъ, и вся пути моя провидbлъ еси: Якω нbсть льсти во языцb моемъ, се господи, ты позналъ еси вся послbдняя и древняя: ты создалъ еси мя, и положилъ еси на мнb руку твою. Удивися разумъ твой ωт мене, утвердися, не возмогу къ нему. Камω пойду ωт духа твоегω; и ωт лица твоегω камω бbжу; Аще взыду на небо, ты тамω еси: аще сниду во адъ, тамω еси. Аще возму крилb мои ранω, и вселюся въ послbднихъ моря: И тамω бо рука твоя наставитъ мя, и удержитъ мя десница твоя. И рbхъ: еда тьма поперетъ мя, и нощь просвbщенiе въ сладости моей; Якω тьма не помрачится ωт тебе, и нощь якω день просвbтится: якω тьма ея, такω и свbтъ ея. Якω ты создалъ еси утрωбы моя, воспрiялъ мя еси изъ чрева матере моея: Исповbмся тебb, якω страшнω удивился еси. Чудна дbла твоя, и душа моя знаетъ sbлω. Не утаися кость моя ωт тебе, юже сотворилъ еси въ тайнb, и составъ мой въ преисподнихъ земли. Несодbланное мое видbстb очн твои, и въ книзb твоей вси напишутся: во днехъ созиждутся, и никтоже въ нихъ. Мнb же sbлω честни быша друзи твои боже, sbлω утвердишася владычествiя ихъ. Изочту ихъ, и паче песка умножатся. востахъ, и еще есмь съ тобою: Аще избiеши грbшники боже, мужiе кровей уклонитеся ωт мене. Якω ревниви есте въ помышленiихъ, прiимутъ въ суету грады твоя. Не ненавидящыя ли тя, господи, возненавидbхъ и ω вразbхъ твоихъ истаяхъ; совершенною ненавистiю возненавидbхъ я, во враги быша ми. Искуси мя боже, и увbждь сердце мое, истяжи мя, и разумbй стези моя: И виждь, аще путь беззаконiя во мнb: и настави мя на путь вbченъ.

Слава, и нынb: Аллилуiа, трижды.

Дiаконъ: Господу помолимся.

Ликъ: Господи помилуй.

Iерей же чтетъ молитву сiю:
Господи боже вседержителю, боже отецъ нашихъ, иже древле въ ветсbмъ завbтb подобiе херувiмωвъ ωт древа, и злата, и швеннагω дbла въ скинiи евидbнiя сотворитн повелbлъ еси, и нынb ωбразы и подωбiя святыхъ угодникωвъ твоихъ не ωтметаяй, но прiемляй, во еже вbрнымъ рабωмъ твоимъ, на ня взирающымъ, прославити тебе сихъ прославившаго, и потщатися житiю и дbлωмъ ихъ, имиже твоея благодати и царствiя воспрiятiя сподобишася, подражательми быти: тебb молимся, призри нынb на iкωну сiю [или: на iкωны сiя], въ честь и память святагω твоегω имярекъ, [или: святыхъ твоихъ] изъωбраженную и написанную [или: изъωбраженныя и написанныя], и небеснымъ твоимъ благословенiемъ благослови, и ωсвяти ю [или: я], и вcbмъ чтущымъ ю [или: я], предъ тою [или: тbми] тебb кланяющымcя и молящымcя, и cвятаго имярекъ, [или: cвятыхъ имярекъ], въ мольбу къ тебb призывающымъ, и якω раба и друга твоегω [или: рабωвъ и другωвъ твоихъ] милостивый поcлушатель, и благiй и богатый датель буди: избавляя ихъ ωт вcякiя скорби и нужды, и ωт вcякiя болbзни душевныя и тbлесныя, сподобляя ихъ желаемыя твоея благодати и милоcердiя молитвами cвятагω твоегω имярекъ, [или: cвятыхъ твоихъ имярекъ]. Ты бо еси иcточникъ ωcвященiя, и благихъ податель, и тебb cлаву возсылаемъ, со единороднымъ твоимъ сыномъ, и съ преcвятымъ, и благимъ и животворящимъ твоимъ духомъ, нынb и приcнω, и во вbки вbкωвъ.

Ликъ: Аминь.

Iерей: Миръ вcbмъ.

Ликъ: И духови твоему.

Дiаконъ: Главы вашя господеви приклоните.

Ликъ: Тебb господи.

Iерей же чтетъ тайнω молитву сiю:

Господи боже нашъ, человbка по ωбразу и по подобiю cвоему создавый, преслушанiемъ же первозданнагω раcтлbнну бывшу, вочеловbченiемъ христа твоегω, иже зракъ раба прiимъ, ωбразомъ ωбрbbтеcя якω человbкъ, cей ωбновивъ, въ первое доcтоянiе въ святыхъ твоихъ привелъ еcи, ихже мы изωбраженiя благочеcтнω чтуще, cвятыхъ, иже твой ωбразъ и подобiе cуть, чтемъ: оныхъ же чтуще тебе якω первоωбразнаго чтимъ и cлавимъ. тbмже тя молимъ, поcли благодать твою, и ωкропленiемъ воды cея cвященныя благослови, и ωсвяти ωбразъ cей [или: ωбразы ciя] въ cлаву твою, въ чеcть же и память cвятагω твоегω имярекъ, [или: cвятыхъ твоихъ] и всbхъ вcbхъ ωбразъ cей чтущихъ, и предъ нимъ мольбы cвоя тебb ωтдающихъ, благоcлови, и благодать предъ тобою ωбрbсти милостивнω cподобн.

И возглашаетъ: Благодатiю и щедротами и человbколюбiемъ единороднагω cына твоегω, cъ нимже благоcловенъ еcи, cъ преcвятымъ, и благимъ, и животворящимъ твоимъ духомъ, нынb и приcнω и во вbкн вbкωвъ.

Ликъ: Аминь.

Iерей же кропитъ священною водою ωбразъ, глаголя:

ωcвящаетcя ωбразъ cей благодатiю преcвятагω духа, ωкропленiемъ воды cея cвященныя, во имя отца, и сына, и cвятагω духа, аминь. Трижды.

И абiе чтетъ или поетъ тропарь и кондакъ святому или святымъ, ихже есть ωбразъ, и лобзавъ честнω ωбразъ,творитъ обычный ωтпустъ, воспоминая и святаго, егωже есть ωбразъ.