День памяти Святителя Спиридона Тримифунтского в Иерусалимском Патриархате (2014)

 

В четверг 25-го декабря 2014 года Иерусалимским Патриархатом была отмечена память Святого отца нашего Спиридона Тримифунтского чудотворца в монастыре, названном в его честь. Эта святыня расположена рядом со стенами Старого города в строну врат Дамаска.

Этот святой IV века известен истории под именем Святой Спиридон как отец Церкви, принявший участие в Первом Вселенском соборе, защищая ту истину, что Иисус Христос Единосущен и Равночестен со Отцом  и то, что совоскресил Он с собою весь человеческий род. Его святые мощи хранятся на острове Керкира (Корфу).

В монастыре в его честь была совершена торжественная Вечерня, затем Божественная литургия утром в день праздника, оную возглавил Его Высокопреосвященство Архиепископ Авилонский Дорофей, ему сослужили  иеромонахи святогробцы и арабоязычные пресвитеры, церковные гимны исполнял первопевец храма Святых Константина и Елены Архимандрит Евсевий при участии благочестивой паствы, монашествующих, а также грекоязычных, арабоязычных паломников из Иерусалима.

 

 

В течение Божественной литургии появился Блаженнейший Патриарх Святого Града Иерусалима и всей Палестины в сопровождении Отцов Святогробцев и паствы.

По завершении Божественной литургии настоятель Архимандрит Сергий принял Архиерейское сопровождение, благочестивую паству и паломников в игуменском здании.


По преданию  Иерусалимской Церкви уже в XI веке в Иерусалиме существовал монастырь святителя Спиридона Тримифунтского. В современном виде монастырь существует с XVII века. Так же датируется и большинство икон в иконостасе монастырского храма. Храм имеет два престола: свят. Спиридона и св. Маркеллы Кипрской. Из храмовых святынь особо почитаются: камень, на котором по преданию сидел Спаситель во время проповеди во Втором Иерусалимском храме, а также чудотворная икона святителя Спиридона XVII века с тапочком от его мощей – дар храма свят. Спиридона Тримифунтского, что на  греческом острове Корфу. По греческой традиции в православном храме на острове Корфу, где покоятся мощи святого, старое облачение и изношенные тапочки с мощей свят. Спиридона каждый год меняются на новые. Старое облачение разделяют на кусочки и раздают паломникам. Тапочки жертвуются различным храмам и монастырям.

 

 

 

Молитвы Спиридону Тримифунтскому

 

 

Молитва первая

 

О Великий и пречудный святителю Христов и чудотворче Спиридоне, Керкирская похвало, всея вселенныя светильниче пресветлый, теплый к Богу молитвенниче и всем к тебе прибегающим и с верою молящимся скоропредстательный заступниче! Ты веру православную на Никейстем Соборе посреде отцев преславно изъяснил еси, ты единство Святыя Троицы чудесною силою показал еси и еретиков до конца посрамил еси. Услыши нас, грешных, святителю Христов, молящихся тебе, и сильным твоим предстательством у Господа избави нас от всякаго злаго обстояния: от глада, потопа, огня и смертоносныя язвы. Ты бо во временней жизни своей от всех сих бедствий избавлял еси людей твоих: от нашествия агарян и от глада страну твою сохранил еси, царя от неисцельнаго недуга избавил и многия грешники к покаянию привел еси, мертвых преславно воскрешал еси, за святость же жития твоего Ангелы невидимо в церкви поющия и сослужащия тебе имел еси. Сице убо прослави тебе, вернаго Своего раба, Владыка Христос, яко вся тайная человеческая деяния дарова тебе разумети и обличати неправедно живущия. Многим в скудости и недостаточестве живущим ты усердно помогал еси, люди убогия изобильно во время глада напитал еси и ина многа знамения силою в тебе живущаго Духа Божия сотворил еси. Сице и нас не остави, святителю Христов, поминай нас, чад своих, у Престола Вседержителя и умоли Господа, да подаст многих наших грехов прощение, безбедное и мирное житие да дарует нам, кончины же живота непостыдныя и мирныя и блаженства вечнаго в будущем веце сподобит нас, да выну возсылаем славу и благодарение Отцу, и Сыну, и Духу Святому, ныне, и присно, и во веки веков. Аминь.


 
Молитва вторая

 

О всеблаженне святителю Спиридоне, великий угодниче Христов и преславный чудотворче! Предстояй на Небеси Престолу Божию с лики Ангел, призри милостивым оком на предстоящия зде люди и просящий сильныя твоея помощи. Умоли благоутробие Человеколюбца Бога, да не осудит нас по беззакониим нашим, но да сотворит с нами по милости Своей! Испроси нам у Христа и Бога нашего мирное и безмятежное житие, здравие душевное и телесное, земли благоплодие и во всем всякое изобилие и благоденствие, и да не во зло обратим благая, даруемая нам от щедраго Бога, но во славу Его и в прославление твоего заступления! Избави всех верою несумненною к Богу приходящих от всяких бед душевных и телесных. от всех томлений и диавольских наветов! Буди печальным утешитель, недугующим врач, в напастех помощник, нагим покровитель, вдовицам заступник, сирым защитник, младенцем питатель, старым укрепитель, странствующим путевождь, плавающим кормчий и исходатайствуй всем крепкия помощи твоея требующим вся, яже ко спасению, полезная! Яко да твоими молитвами наставляеми и соблюдаеми, достигнем в вечный покой и купно с тобою прославим Бога, в Троице Святей славимаго, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне, и присно и во веки веков. Аминь.

 

 
Молитва третья

 

О преблаженне святителю Спиридоне! Умоли благосердие Человеколюбца Бога, да не осудит нас по беззаконием нашим, но да сотворит с нами по милости Своей. Испроси нам, рабам Божиим (имена), у Христа и Бога нашего мирное и безмятежное житие, здравие душевное и телесное. Избави нас от всяких бед душевных и телесных, от всех томлений и диавольских наветов. Поминай нас у престола Вседержителя и умоли Господа, да подаст многих наших грехов прощение, безбедное и мирное житие, да дарует нам, кончины же живота непостыдныя и мирныя и блаженства вечнаго в будущем веце сподобит нас, да непрестанно возсылаем славу и благодарение Отцу и Сыну и Духу Святому, ныне и присно и во веки веков.

 


 
Тропарь и кондак святителю Спиридону, епископу Тримифунтскому, чудотворцу

 


Тропарь, глас 4

 

Собора Перваго показался еси поборник и чудотворец, богоносе Спиридоне, отче наш. Темже мертву ты во гробе возгласив и змию в злато претворил еси, и внегда пети тебе святыя молитвы, Ангелы сослужащия тебе имел еси, священнейший. Слава Давшему тебе крепость, слава Венчавшему тя, слава Действующему тобою всем исцеления.

 
Кондак, глас 2

 

Любовию Христовою уязвився, священнейший, ум вперив зарею Духа, детельным видением твоим деяние обрел еси, Богоприятне, жертвенник Божественный быв, прося всем Божественнаго сияния.